Kadra Domu Magnificat

Dysponujemy profesjonalną kadrą pracowników i wolontariuszy, którzy stworzyli to miejsce z pragnienia serca i chęci służby drugiemu człowiekowi. Terapie prowadzone są przez specjalistów, posiadających odpowiednie wykształcenie kierunkowe oraz doświadczenie w prowadzeniu terapii uzależnień jak i profilaktyki uzależnień oraz terapeutę zajęciowego. Współpracujemy z kapłanami, psychologiem, psychiatrą oraz ludźmi dobrej woli.

Opieka duszpasterska Domu:

ksiadz-grzegorz

Ks. Grzegorz Korczak – współzałożyciel Domu Magnificat i jeden z jego pomysłodawców, łódzki egzorcysta,
od dnia 13 czerwca 2018 r. rozpoczął swoją posługę w zatwierdzonej przez księdza arcybiskupa Grzegorz Rysia, metropolitę łódzkiego, nowej wspólnocie kontemplacyjnej o nazwie Słudzy Ducha Pocieszyciela.

Odpowiedzialny również za wspólnotę „Dzieci Światłości”  i Ośrodek Pomocy Duchowej w Łodzi.
Niezmiennie służy nam wsparciem, modlitwą i rozmową duchową.

Ks. Andrzej Michalak – wikariusz w Kolegiacie w Łasku.
Współpracujemy już od dłuższego czasu z ks. Andrzejem,  a od sierpnia 2018 r., z woli księdza arcybiskupa Grzegorza Rysia, metropolity łódzkiego, sprawuje opiekę duszpasterską nad naszym Domem.

Gospodarze domu
????????????????

Grażyna i Zbyszek Tomaszkiewicz – ze względu na tą konkretną misję zdecydowali się na całkowitą reformę swojego życia. Nasi wspólnotowi „Mama” i „Tata”, odpowiedzialni są za domową atmosferę, sprawy wewnętrzne Domu i podopiecznych.

Grażyna  – od września 2018 roku Prezes Fundacji Magnificat,  instruktor terapii uzależnień (w trakcie certyfikacji). W latach  1999 – 2016 roku pracowała w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych. Współzałożycielka i współodpowiedzialna za funkcjonowanie Ośrodka Pomocy Duchowej, absolwentka Szkoły Animatorów Trzeźwości. Prywatnie mama i babcia.

Zbyszek – odpowiada za sprawy inwestycyjne Domu, w latach 2015 – 2018 (wrzesień) Prezes Fundacji Magnificat, absolwent Politechniki Łódzkiej Wydział Chemiczny. Od 1989 zajmował stanowiska kierownicze w firmie chemigraficznej jak i w firmie przetwórstwa tworzyw sztucznych. Od 2013 współwłaściciel i Dyrektor Naczelny dobrze prosperującej firmy chemicznej.

Terapia

Odpowiedzialnymi za rekrutację, sprawy programowe, pracę terapeutów
i wychowawców są  Joanna Stempień i Dagmara Diug.

asia

Joanna Stempień jest certyfikowanym specjalistą psychoterapii uzależnień oraz magistrem teologii. Posiada uprawnienia pedagogiczne, Certyfikat Specjalisty Terapii Uzależnień MZiOS, Certyfikat w zakresie prowadzenia terapii grupowej  Łódzkiego Stowarzyszenia Psychoedukacyjnego, Certyfikat edukatora pozamedycznych aspektów HIV/ AIDS MZiOS i UNDP. Ma dwudziestoletnie doświadczenie w pracy terapeutycznej z osobami uzależnionymi, zagrożonymi uzależnieniami i patologiami społecznymi.
Poza tym kilkanaście lat prowadzi szkolenia dla psychologów, pedagogów, policjantów, lekarzy i innych grup zawodowych w zakresie tematyki uzależnień oraz Hiv/Aids. Prowadzi warsztaty i treningi interpersonalne dla dzieci i młodzieży oraz studentów uczelni.

996133_10202825848661990_2855799923232955287_n

Dagmara Pomirska-Diug (Daga Duke) – jest certyfikowanym specjalistą psychoterapii uzależnień (SP/1550/2018), terapeutą zajęciowym i dziennikarką, z wykształcenia jest magistrem pedagogiki o specjalizacji pedagogika opiekuńczo wychowawcza z elementami pracy socjalnej, a także specjalistą promocji zdrowia (ukończone studia wyższe I st.). Trenerka szkoleń. Posiada bardzo bogate doświadczenie pracy w grupach terapeutycznych oraz z młodzieżą (spotkania i szkolenia w szkołach, ośrodkach, domach dziecka, urzędach), a także pracy z osobami uzależnionymi, dziećmi niepełnosprawnymi i młodzieżą z rodzin dysfunkcyjnych. Od wielu lat realizuje autorskie programy profilaktyczne dotyczące uzależnień na terenie całej Polski. Autorka książek o uzależnieniu („W stronę Życia” „Tatuaż”, główny redaktor wydanej przez Znak książki „Ocalony. Ćpunk w Kościele”) a także współautorka książek dla rodziców „Mama jest piękna i chuda” i „Tata… po prostu jest”, redaktorka Radia Niepokalanów. Współautor programów profilaktycznych „Łódź Ratunkowa”, „Warsztaty AZA”, „Z jakiej gliny jestem”. Prywatnie żona, mama czwórki dzieci.

Projektowanie architektoniczne
asb-2013

Agata Smela-Baszkiewicz – architekt, zajmuje się technicznym planowaniem Domu Magnificat oraz budynków znajdujących się na terenie, prowadzi nadzór nad realizacją prac, zarządza budową.

Pomoc w sprawach zewnętrznych Domu

???????????????????????????????????? Krzysztof Diug –  Absolwent Wydziału Prawa i Administracji na Uniwersytecie Łódzkim a także Międzynarodowych studiów Master Of Public Administration w Polsko Amerykańskim Centrum Zarządzania oraz podyplomowych studiów z zarządzania w SGH w Warszawie. Posiada m.in. Certyfikat Regional Policy In European Union Teritorial Marketnikg Uniwersytetu w Udine (Włochy). Praktyk w zarządzaniu z bogatym doświadczeniem. W latach 2007-2014 Sekretarz Powiatu w Starostwie Powiatowym w Łodzi, wcześniej w latach 1998 – 2007 inspektor kontroli w Regionalnej Izbie Obrachunkowej w Łodzi, odpowiedzialny za prowadzenie kontroli w wielu samorządach.  Redaktor w Radio Niepokalanów.  Członek zespołu Mocni w Duchu. Obecnie trener i konsultant, a prywatnie mąż, tata czwórki dzieci.

Praca z Podopiecznymi Domu Magnificat

Kinga Rutkowska – mgr nauk o rodzinie – familiolog, (KUL), doradca rodzinny z zamiłowania terapeuta zajęciowy, animator dzieci i młodzieży, tłumacz języka migowego i włoskiego , poetka i gitarzystka z kilkuletnim doświadczeniem życia w międzynarodowej wspólnocie Cenacolo, niosącej pomoc osobom uzależnionym, pogubionym, z problemami anoreksji, bulimii i depresji oraz ich rodzinom (we Włoszech i Bośni).
Pracuje z Podopiecznymi Domu Magnificat w Internetowym Antykwariacie Książek Religijnych KATAKUMBUS.pl