O nas

Fundacja „Magnificat” działa od 2010 roku.  Główną działalności Fundacji jest prowadzenie Domu Magnificat,  który powstał aby nieść pomoc osobom uzależnionym, ich rodzinom i bliskim. Uważamy, że połączenie terapii z prowadzeniem duchowym jest najbardziej skutecznym sposobem wyjścia z uzależnienia i przygotowaniem człowieka do rozpoczęcia „nowego” życia w społeczeństwie.

Dom położony jest w pięknej rekreacyjnej miejscowości Łask – Kolumna (25 km od Łodzi), otoczony jest lasami, nieopodal płynie rzeka Grabia. Budynek jest parterowy.  Dysponujemy przytulnymi 2-osobowymi pokojami, dużą kuchnią i stołówką. W sercu Domu znajduje się kaplica w której odprawiane są Msze Święte.

Proponowane przez nas formy leczenia to:

• terapia, oparta na modelu społeczności terapeutycznej, którą łączymy z programem „Dwunastu Kroków”,
  • modlitwa,
  • praca.

Podstawowy cel naszego Domu to tworzenie wspólnoty o klimacie rodzinnym.  W Domu Magnificat oprócz fachowej pomocy merytorycznej można skorzystać z pomocy duchowej, którą zapewniają księża współpracujący z Fundacją Magnificat, służący wsparciem, modlitwą i rozmową duchową. Dom jest dla osób dorosłych, nie przyjmujemy osób z podwójną diagnozą. Przyjmujemy osoby po wcześniejszym spotkaniu konsultacyjnym obejmującym diagnozę terapeutyczną i psychiatryczną (jednorazowa przy przyjęciu). Wymagane jest odtrucie, dobrowolność przyjazdu oraz zgoda na proponowane formy pobytu i katolicki charakter Domu (wyznanie nie ma znaczenia).
Terapia uzależnień w Domu Magnificat,  podzielona jest na etapy leczenia dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta. Na każdym z etapów są jasno określone i sprecyzowane zadania i cele jakie Podopieczny ma do osiągnięcia. Określone są też przywileje jakie mu przysługują oraz funkcje jakie może pełnić.
Etap I – FUNDAMENT – I – II KROK –  35 dni
Etap II – TERAPIA KRÓTKOTERMINOWA – I – V KROK – około 84 dni
Etap III – TERAPIA ŚREDNIOTERMINOWA – I – IX Krok – około 168 dni
Etap IV – TERAPIA DŁUGOTERMINOWA – I – XII Krok – około 252 dni
Proporcje czasu trwania etapów terapii mogą być dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta. Leczenie i zadania terapeutyczne rozpisane są na poszczególne etapy. Pacjenci od początku motywowani są przez terapeutów i Wspólnotę  do podjęcia zadań terapeutycznych; mają jednak prawo do rezygnacji z leczenia. W sytuacji, kiedy notorycznie naruszają Regulamin Domu, Wspólnota może rozwiązać kontrakt terapeutyczny. Więcej w zakładce http://www.fundacjamagnificat.pl/terapia/
W województwie łódzkim (a może i w Polsce) jesteśmy jedynym ośrodkiem – Domem, który prowadzi tak kompleksowe działania.
Nasi psychoterapeuci i współpracujący z nami trenerzy prowadzą również zajęcia z profilaktyki uzależnień dla młodzieży w szkołach, ale również dla dorosłych – rodziców, rad pedagogicznych (jeżeli jesteś zainteresowany -prosimy o kontakt telefoniczny lub mailowy).
Prowadzimy również internetowy antykwariat książek religijnych „Katakumbus”, gdzie Podopieczni Domu Magnificat zdobywają nowe umiejętności. W antykwariacie codziennie dodawane są nowe książki w niskich cenach. Dochód ze sprzedaży książek wspiera działalność Domu Magnificat.