O nas

Fundacja „Magnificat” działa od 2010 roku.  Główną działalności Fundacji jest prowadzenie Domu Magnificat,  który powstał aby nieść pomoc osobom uzależnionym, ich rodzinom i bliskim. Uważamy, że połączenie terapii z prowadzeniem duchowym jest najbardziej skutecznym sposobem wyjścia z uzależnienia i przygotowaniem człowieka do rozpoczęcia „nowego” życia w społeczeństwie.

Dom położony jest w pięknej rekreacyjnej miejscowości Łask – Kolumna (25 km od Łodzi), otoczony jest lasami, nieopodal płynie rzeka Grabia. Budynek jest parterowy.  Dysponujemy przytulnymi 2-osobowymi pokojami, dużą kuchnią i stołówką. W sercu Domu znajduje się kaplica w której odprawiane są Msze Święte.

Proponowane przez nas formy leczenia to terapia oparta na modelu społeczności terapeutycznej, modlitwa i praca. Podstawowy cel naszego Domu to tworzenie wspólnoty o klimacie rodzinnym.  W Domu Magnificat oprócz fachowej pomocy merytorycznej można skorzystać z pomocy duchowej, którą zapewniają księża współpracujący z Fundacją Magnificat, służący wsparciem, modlitwą i rozmową duchową. Dom jest dla osób dorosłych, nie przyjmujemy osób z podwójną diagnozą. Przyjmujemy osoby po wcześniejszym spotkaniu konsultacyjnym obejmującym diagnozę terapeutyczną i psychiatryczną (jednorazowa przy przyjęciu). Wymagane jest odtrucie, dobrowolność przyjazdu oraz zgoda na proponowane formy pobytu i katolicki charakter Domu (wyznanie nie ma znaczenia). Czas trwania terapii to około 12 miesięcy.
W województwie łódzkim jesteśmy jedynym Domem (ośrodkiem), który prowadzi tak kompleksowe działania.

Na początku swojej działalności Fundacja prowadziła Ośrodek Pomocy Duchowej (OPD) w Łodzi.
Rozmowy i konsultacje przeprowadzone w trakcie kilkuletniej działalności Ośrodka, wyraźnie ukazały ciągle narastający i poważny problem uzależnień od substancji psychoaktywnych (leki, dopalacze, narkotyki, alkohol).
Szukając nowych sposobów pomocy drugiemu człowiekowi od 2016 r. poszerzyliśmy nasze działania o prowadzenie terapii uzależnień w opisanym wyżej stacjonarnym Domu Magnificat w Łasku – Kolumnie.

Nieprzerwanie od 2010 roku prowadzimy internetowy antykwariat książek religijnych „Katakumbus”, gdzie codziennie dodawane są nowe książki w niskich cenach. Dochód ze sprzedaży książek wspiera działalność Domu Magnificat.

Ponadto w latach 2010-2017 Fundacja wspierała także Katolicką Szkołę Kontemplacji i Ewangelizacji Młodych „Dzieci Światłości”.